Metsä Board inviger Europas största och modernaste falskartongmaskin i Husum, Sverige

Metsä Board Corporation pressmeddelande 12.04.2024
  • Lehdistötiedotteet
  • |
  • |
  • Metsä Board

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april. Inbjudna till invigningsceremonin var bland andra projektpartners, representation från Riksdagen samt ledningen för Örnsköldsviks kommun och Skogsindustrierna.

2016 tog Metsä Board en ny falskartongmaskin, BM1, med en kapacitet på 400 000 ton/år i drift i Husum. En ytterligare investering på 230 miljoner euro slutfördes 2023 för att öka den årliga kapaciteten hos BM1 falskartongmaskin. Detta för att svara på den växande efterfrågan på hållbart producerade förpackningsmaterial som stödjer den cirkulära ekonomin. Med en ökad årlig kapacitet till 600 000 ton falskartong är BM1 Europas största och modernaste i sitt slag och drivs med 98 % förnybar energi.

”Med investeringen i kapaciteten för falskartong i Husum är Metsä Board väl positionerat för att möta den växande efterfrågan på fiberbaserade förpackningsmaterial. Vi är dedikerade till att stödja våra kunder med högkvalitativa och resurseffektiva förpackningslösningar som hjälper till att ersätta fossilbaserade material och stöder den cirkulära ekonomin,” säger Mika Joukio, VD, Metsä Board.

Projektet har omfattat uppgraderingar i hela kartongbruket samt utökad lagerkapacitet i hamnen. Huvuddelarna av investeringen är utbyggnaden av kartongmaskinens torkparti, en ny rullmaskin och ett automatiskt rullhanteringssystem. Det nya, helautomatiska tambouröverförings- och styrsystemet är unikt inom kartongindustrin. "Kombinationen av modernast tillgängliga teknik och en väldigt hög automationsgrad ger oss både en säkrare anläggning och nya förbättringsmöjligheter”, säger Olov Winblad von Walter, VP Husum Board and Pulp Mill.

Metsä Board Husum har mellan 2019-2023 genomgått ett omfattande investeringsprogram. Den första fasen avslutades i december 2022, och omfattade en ny sodapanna och turbin vid Husums massabruk med en investeringskostnad på 380 miljoner euro. Den nya moderna utrustningen och processerna gör det möjligt för Husums bruk att avsevärt öka sin biobaserade energiproduktion och energieffektivitet, vilket bidrar till Metsä Boards mål om fossilfria bruk i slutet av 2030.

Husums bruk är en av Örnsköldsviks kommuns största arbetsgivare och har en viktig roll för regionen och i den storskaliga omställningen till bioekonomi. Husums produkter spelar en stor roll för att tillhandahålla alternativ till fossilbaserade material i konsumentförpackningar globalt, där huvudmarknaderna är Europa och Nordamerika.

Metsä Board Husum i Sverige är ett integrerat kartong- och massabruk som tillverkar falskartong, obestruken vit kraftliner och blekt kemisk massa.

Länk till bild

För bildtexter:

1 Bandklippning:
Mika Joukio (VD, Metsä Board), Viveka Beckeman (VD, Skogsindustrierna) och Jussi Linnaranta (Chairman of the Board, Metsäliitto Cooperative)

2 Panel deltagare: 
Johanna Nordqvist, Port, Warehouse and Logistics Manager, Metsä Board; Peter Selemark,
Tillväxtchef, Örnsköldsvik kommun; Malin Nygren, Production Director, Board mill, Metsä Board och Olov Windblad von Walter, VP Husum Board and Pulp Mill, Metsä Board

3 Viveka Beckeman, VD, Skogsindustrierna

4 Mika Joukio, VD, Metsä Board, öppnar evenemanget med välkomsttal

5 Mika Joukio, CEO Metsä Board med moderator Helena Godotter Karlberg

6 Anna-Belle Strömberg, Riksdagsledamot från Västernorrland

7 Olov Windblad von Walter, VP Husum Board and Pulp Mill, Metsä Board med moderator Helena Godotter Karlberg

8 Jussi Linnaranta, Chairman of the Board, Metsäliitto Cooperative

9 Husum bruk

För mer information, kontakta gärna:
Marjo Halonen, VP Communications, Metsä Board
Mobil: +358 (0)50 598 7046
Email: marjo.halonen@metsagroup.com


Metsä Board
metsagroup.com/fi/metsaboard

Metsä Board tillverkar lätt och högkvalitativ falskartong samt kartong för matservice och vita kraftliners. Den rena färskfiber vi använder i våra produkter är en förnybar, säker och återvinningsbar resurs från nordiska skogar. Vi siktar mot helt fossilfria bruk och råvaror till slutet av 2030. Vi står för en kultur av mångfald, jämlikhet och inkludering. 

Metsä Board är börsnoterat på Nasdaq Helsingfors. År 2023 uppgick försäljningen till x miljarder euro och vi har cirka 2 300 anställda. Metsä Board ingår i Metsä Group, vars moderbolag Metsäliitto Cooperative ägs av ca 90 000 finska skogsägare. Försäljningen för hela Metsä Group var 6,1 miljarder euro. 

Följ Metsä Board: LinkedIn  X  YouTube  Instagram