Terveisiä paalaamosta!

11.8.2015
Sami Laaksonen

​​​Kesäni kuluu tutuissa maisemissa, nuoruuteni kotikaupungissa Äänekoskella. Kesätyöpaikka, Metsä Groupin Äänekosken sellutehdas, on tuttu viime kesältä. Metsä Groupin palveluksessa olen jo neljättä kesää, joista kaksi ensimmäistä vierähtivät Suolahden vaneritehtailla.

Tuttuun porukkaan sekä aiemmin opittuihin työtehtäviin oli helppo palata, ja työnteko alkoikin sujua heti vanhasta muistista: jatkoin siitä, mihin viimeksi jäin, eli paalaamon prosessinhoitajana. Toki kerrattavaa ja opeteltavaa on edelleen paljon. Työilmapiiri tehtaalla on loistava, ja minut otettiin tänäkin vuonna erittäin mukavasti vastaan.

Äänekosken biotuotetehdasSuurin muutos viime kesään oli uuden biotuotetehtaan rakennuspäätös. Se on iso piristysruiske koko seutukunnalle ja tuo varmasti paljon työpaikkoja useiksi vuosiksi. Tehtaalla, kuten myös kaupungilla ollaan innoissaan tulevasta tehtaasta ja sen positiivisista vaikutuksista. Upeaa, että perinteikäs metsäteollisuuskaupunki saa jatkoa historialleen! Rakennustyömaalla työt etenevät vauhdilla, mikä näkyy kaivantoina ja perustustöinä ympäri tehdasaluetta. Omaan arkeeni rakennustyömaa vaikuttaa lähinnä muuttuvina kulkureitteinä ja pysäköintialuemuutoksina. Lisääntyneen väkimäärän ja tehdasliikenteen vuoksi turvalliseen liikkumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota eli tarkkana saa olla kun pyörällä puikkelehtii töihin kaiken hulinan keskellä!

Työkohteeni on tuotantoprosessin loppupäässä, paalamossa. Paalaamossa kuivauskoneelta tuleva sellumatto leikataan arkeiksi ja paalataan sopivan kokoisiksi paaleiksi varastointia varten. Paalaamon vastuualueeseen kuuluvat pääsääntöisesti leikkuri, paalauslinjat sekä selluvarasto varastosiirtojen osalta (lastauksen hoitavat lastaajat).Luonnollisesti autamme kuivaamon porukkaa esimerkiksi huovanvaihdoissa ja muissa töissä, jotka vaativat useampia käsipareja. Itse tuotantoprosessi on pitkälle automatisoitu, joten työnkuva on lähinnä varmistaa, että kaikki toimii suunnitellusti.

Kesätöissä trukkikuskinaSellunäytteidenotto ja sidontalankojen vaihto ovat tyypillisiä joka työvuorossa tehtäviä töitä. Tosin langanvaihto saattaa kiertää siten, ettei se osu kohdalle koko kuuden päivän työvuorokierron aikana. Olennainen osa työvuoroa on valmiiden paalien siirto varastoon trukin avulla. Trukin ratissa vierähtää muutama tunti työvuorosta, ja se onkin mukavaa vaihtelua valvomossa istumiselle. Vajaan vuoden ajotauon jälkeenkin kädet hakeutuivat totutusti oikeille vivuille. Hyvin on ilmeisesti jäänyt ajaminen lihasmuistiin!

Tähän asti kesä on sujunut moitteettomasti ja viihdyn töissäni. Töiden parissa päivät kuluvat melko nopeaa tahtia, mutta innolla odotan, mitä loppukesä tuo tullessaan. Mielenkiinnolla myös jään seuraamaan, miten biotuotetehdasprojekti etenee ja itse tehdas nousee tontille.

Kesätöissä Metsä Fibren äänekosken tehtaallaSami Laaksonen, Metsä Fibren Äänekosken tehtaan paalaamo

 

Katso myös

Biotuotetehdas.fi
Kesätyöt 2016
Avoimet työpaikat

Kommentit

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Nimi
pakollinen
Sähköpostiosoite
pakollinen
Sähköpostiosoitetta ei näytetä kommentin yhteydessä
Kommentti
0/500 merkkiä käytetty pakollinen
 
Lähettämällä kommentin hyväksyt
Blogin kommentointikäytännön

Metsä Group kunnioittaa yksityisyyttäsi ja käsittelee henkilötietojasi noudattaen soveltuvia tietosuojalakeja. Käytämme antamiasi henkilötietoja kommenttisi julkaisemiseen blogi-sivuillamme. Voit lukea lisää tietosuoja-sivuiltamme

Kaikki blogikirjoitukset