Uusi kulottuvuus chosen as
installation competition winner. Read more

Uusi kulottuvuus

 

Installation design competition for art and design students

Art goes Metsä offers an unique opportunity for students of Arts and Design to create something innovative and new with us. Metsä Group is launching a competition for the students of Aalto ARTS University and Lahti Institute of Design to design and produce an installation artwork for our future visitor center in Äänekoski.

In their ideas the participants will utilize the sustainable and renewable materials made from northern wood by Metsä Group: pulp, tissue paper, baking and cooking paper, paperboard and linerboard.

What would your installation look like?
What kind of story would you tell?
Which products would you use and why?

Be innovative!

Read more

Values guide Metsä Group's operations

About the competition

The competition is open for the students of Aalto ARTS University and Lahti Institute of Design. The winning design will be displayed in Metsä Group's visitor center in the area of the Äänekoski mills. The completed art piece will be revealed in June 2018 and the winning individual or team will be rewarded with a trip to Art Basel Arts Fair 2018.

Themes 

The artwork should address the following themes:

  • Cleanness, fairness, lightness
  • Innovations
  • Future
  • Modernity
  • Renewable fibre, a material of the future
  • Reusage, ecology and safety

Materials for artwork

Metsä Group will provide the necessary materials of:

  • Tissue paper
  • Baking and cooking paper
  • Paperboard
  • Linerboard
  • Pulp sheets

Other materials used in installation:

  • The supporting structures can contain other organic products
  • Plastic is not allowed to be used in the artwork.

              
For further material details, click here        

Artwork size specifications

The design plans should include the center of gravity and rigging points for the artwork. The artwork will be suspended from the visitor center ceiling and must fit in to the space reserved for it.

Maximum measurements for the artwork from the side perspective:
Width: 7,1 m
Height: 3,5-4,3 m
Depth: 2,8-4,0 m

Maximum weight: 400 kg

Download detailed size guideline

Metsä visitor center

Values guide Metsä Group's operations 
 

Metsä Group will build a visitor centre in the area of its Äänekoski mills. The centre will provide a cross-sectional view of the Group – its operations, products and innovations – in an experiential, memorable way. The centre will be opened next summer, and is intended for Metsä Group’s various stakeholders.

In the visitor centre, the story of Metsä will be told through entertaining and informative experiences, exhibitions and installations. The centre plans to offer virtual mill tours, a harvester simulator, information about sustainable forest use and the ecosystem of the bioproduct mill, tools for creating ideas and actual end products made from wood, among many other features. The building will be an impressive architectural reference to Metsä Group’s wood products.

Metsä Group is a forerunner in sustainable bioeconomy utilising renewable wood from sustainably managed northern forests. Metsä Group focuses on wood supply and forest services, wood products, pulp, fresh fibre paperboards and tissue and cooking papers.

           

Submission requirements

Submissions can be designed individually or in groups of maximum 4 people. To enter the contest, write an essay (in English or Finnish) with 500-2000 words presenting your artwork. Include an implementation plan and an estimation of the artwork’s lifespan.

When estimating lifespan, please note that the installation will be exposed to daylight. The artwork will be suspended from the visitor center ceiling. Installation plan should respect the theme and size given in competition description.

Entries can be submitted from December 11th, 2017 until January 31st, 2018. The competition is only open for students of Aalto ARTS university and Lahti Institute of Design.

A jury will choose the winning entry in February 2018, and the artwork will be produced during March-April 2018. The work will be presented in Äänekoski mill’s visiting center in June 2018.

All rights, including ownership to the winning work will be held by Metsäliitto Cooperative.

For questions regarding the competition or Metsä Group’s visitor center, please send your questions to identity[a]metsagroup.com.

About the space

Overall architecture and interior-design of the visitor center reflects Scandinavian style characterized by simplicity, minimalism and functionality. The colour palette is a harmonic combination of light wood, clean white, earthy green, and ash grey.

High ceilings and large frameless windows with the Äänekoski mill as a backdrop give a lofty feel to the space.

Material choices are made from a wide variety of Metsä Group´s own products. Soft and warm birch plywood and Kerto laminated veneer products. Which are combined with more harsh and colder materials - dark ash grey concrete on the flooring, glass railings on the stairs and on the second floor surrounding framing the space for the installation.

Metsä visitor center interior 

Jury

The members of the jury are:
Riikka Joukio – SVP Sustainability & Corporate Affairs, Metsä Group
Kari Korkman – President, World Design Weeks
Sami Wirkkala – Designer
Ulla Passoja – Project Manager in Architect, Uki Arkkitehdit
Tiina Ilmavirta – Art Director, Designer and blogger, PreWork
Essi Pullinen – Dean of Institute of Design, Lahti University of Applied Sciences
Pentti Kareoja– Professor of Spatial Design, School of Arts, Design and Architecture at Aalto University

Prize

In addition to getting the design constructed and presented in the visiting center, the winning person or group will receive tickets to the Art Basel Arts Fair on 14th – 17th June 2018.

The prize includes flights to and from Basel, accommodation and daily allowance.

Read more about Art Basel.

Values guide Metsä Group's operations 

The submission period is over.
Thank you to the participants!